Škola preživljavanja po prilagođenom programu

Već smo spomenuli kako je Škola preživljavanja u prirodi Agram razvijena i razvija se kroz ideju školovanja osoba svih dobnih struktura (djece, mladih i odraslih  svih dobi) u skladu sa zakonima prirode. Osnovni cilj Škole preživljavanja je vratiti ljude prirodi i prirodu ljudima, te smanjiti utjecaj međusobnog otuđenja i robovanja „blagodatima“ modernog vremena (mobiteli, tableti, play-stationi, nemogućnost funkcioniranja bez automobila i slično). Ujedno stvoriti samopouzdanje interaktivnim radom i zajedničkim školovanjem, socijalizirati se i naučiti se direktnoj komunikaciji, zajedničkom radu i suradnji, povjerenju i oslanjanju jednih na druge tijekom rada.

Osobe koje boluju od kroničnih bolesti (npr. Astma, Dijabetes, Multipla skleroza, Epilepsija, ADHD, Downov sindrom) ili osobe sa fizičkim i lakšim psihičkim oštećenjima, zbog navedenog nisu u mogućnosti pratiti redovne programe u punom obliku i sadržaju te smo za njih priredili prilagođeni program školovanja.

Takove osobe ne traže sažaljevanje drugih već psihosocijalnu podršku, svjesne svojih ograničenja zbog bolesti, nastoje se adaptirati. Nažalost, često su neshvaćene, izložene vanjskim utjecajima stresa, tjeskobe i neprihvaćanja odnosno odbacivanja od strane okoline u kojoj žive, međuvršnjačkom nasilju i podsmjehivanju.

Svrha Škole preživljavanja po prilagođenom programu je, da osobe koje boluju od kroničnih bolesti ili imaju fizička i lakša psihička oštećenja, temeljno naučimo tehnikama i postupcima kako se snaći i preživjeti u situacijama kada je to nužno, a ujedno izdignemo iz kruga obitelji i približimo prirodi te potaknemo stvaranje prijateljstava i društvene asimilacije.

Kroz prilagođeni program preživljavanja preventivno djelujemo na podizanju samopouzdanja i spoznaji njihovih kvaliteta, smanjenju straha i osjećaja manje vrijednosti. Učimo polaznike kako pomoći samome sebi ali i pomagati jedni drugima, riješavati probleme te potaknuti više međusobne komunikacije i razmjene iskustava pa i o bolesti, kako je prevladati i socijalizirati se. Učenjem tehnika preživljavanja i snalaženja u teškim i naizgled bezizlaznim situacijama u raznim vremenskim i terenskim uvjetima i situacijama, želimo potaknuti osamostaljenje polaznika, preuzimanje odgovornosti za sebe i za svoje postupke. Kako kroz boravak među zdravim ljudima, svojim vršnjacima, steći prihvaćanje i priznanje svojih kvaliteta.

Zajedničkim radom s instruktorima i međusobnoj suradnji, povjerenju i oslanjanju jednih na druge tijekom rada, želimo da Škola preživljavanja u prirodi Agram bude shvaćena i prepoznata kao istinski prijatelj i sigurno utočište svakome, a posebno osobama kojima je potreban naš prilagođeni program.

Ne sažalijevaj se, ne trpi nasilje i nemoj se olako predavati kada naiđeš na naizgled nepremostivu prepreku. Pozivamo te da prihvatiš izazov i naučiš preživjeti.

Možeš li ti to? Dođi i prihvati izazov.

Uostalom … „Tko preživi, pričat će“!