Instruktori

Naši instruktori su vrsni vojni djelatnici, bivši vojni djelatnici i civilni stručnaci, licencirani gorski i planinski vodiči obučeni i kroz stečena iskustva školovani za rad sa svim dobnim skupinama od djece i mladih sve do veterana i osoba sa posebnim potrebama. Certificirani su kroz civilne i vojne programe te su neki od njih i školovani na Hrvatskoj olimpijskoj akademiji, Sportskom učilištu te Kineziloškom fakultetu.

Za svoj dosadašnji rad primili su mnoga stručna priznanja, ali najveće priznanje su im osmjesi na licima naših polaznika, osobito djece i osoba sa posebnim potrebama.

Svoja znanja sticali su i tijekom Domovinskog rata, u međunarodnim mirovnim misijama, pustolovnim putovanjima, a dio svojih iskustava su i prenijeli širijoj javnosti kroz knjige i publikacije koje su napisali. Pozivamo i Vas da dođete i iskoristite znanje naših instruktora kako ono ne bi bilo uzaludno, jer učitelj koji ne prenosi znanje, odnosi ga jednog dana sa sobom….

Vojnik, ili više njih, neplanirano i nesrećom izgubljeni ili ostavljeni iza protivničkih crta, česta su i uzbudljiva tema knjiga i filmova, temeljena ponajprije na događajima iz stvarnih ratnih sukoba. Moderne vojne doktrine sve više posvećuju iznimnu pozornost sličnim scenarijima, i to iz tri najbitnija razloga. Prvi je, svakako, spašavanje vlastitog čovjeka od pogibelji koju mu može donijeti padanje u ruke protivnika, glad, žeđ, težak teren, ozljede ili iscrpljenost. Drugi je spriječiti protivnika u izvlačenju informacija i njihovu korištenju u propagandne svrhe. Treći naizgled nije konkretan, ali je vrlo bitan: spašavanje ili povratak u zonu koju nadziru prijateljske snage uvelike utječe na moral postrojbi, mišljenje javnosti te, moguće, i na strateške čimbenike operacije.

Svjesne svih tih činjenica, ali i na temelju dugogodišnjeg iskustva, sve vojske svijeta desetljećima razvijaju poseban program S.E.R.E., što je kratica za Survival, Evasion, Resistance, Extraction, tj. preživljavanje, izbjegavanje, otpor i izvlačenje. U te četiri riječi jasno je sažeto što je posrijedi, a program je prvenstveno razvijen na preživljavanju, na nepoznatom terenu, te se najčešće  bazira na 72 – satnom preživljavanju, jer se smatra da se za to vrijeme vojnici moraju izvući i vratiti se u zonu prijateljskih snaga.

Isto je sa izgubljenim planinarima, koji se uslijed mraka, straha i nesigurnosti, nedovoljnog iskustva ili nekog trečeg faktora izgube u planini i šumi te se razvija potreba za njihovom obukom preživljavanja u raznim uvjetima koji su vrlo slični vojnoj uporabi, sve do trena dok sami ne nađu put ili dok se ne sastanu sa ekipama Gorske službe spašavanja.

Uz naše standardne instruktore Krešimira, Hrvoja, Miroslava, Marijana, Nevena, Sinišu, Mladena, Pavla, Zdeslava i našu speleologinju Viktoriju, u Školi će predavati i prof. Pero, dr. Miro, naš GSS speleolog Dubravko, predavači iz Hrvatskog gljvarskog saveza, voditelj Škole ronjenja Pop i mnogi drugi vanjski predavači koji će svojim stručnim predavanjima upotpuniti naše zajedničko znanje. Uz stručne instruktore na izletima i predavanjima će se pridružiti i asistenti Petra, Zvonko, Elly, Antonia i ostali. U svim ovim spominjanjima nikako ne smijemo izostaviti našu vrijednu tajnicu Andreu bez koje svega ovoga ne bi bilo u ovim omjerima i bez nje ne bi bilo kontakata sa Vama, našim cjenjenim polaznicima i korisnicima naših programa.

NAŠI INSTRUKTORI SU TU KAKO BI VAS NAUČILI KAKO SE SAMI IZVUČi IZ NAJGORIJIH SITUACIJA!

DOĐITE I UPOZNAJTE IH!