“Ništa nas ne smije iznenaditi” (NNNI)

U bivšoj državi naziv „Ništa nas ne smije iznenaditi“ veže se uz aktivnosti i vježbe u sklopu Općenarodne obrane i društvene samozaštite za obranu od unutarnjih i vanjskih neprijatelja. Prilika za razne frustrirane tipove da se iskažu kao zapovjedni kadar u firmi, gradu i sl. ponegdje se skraćeno nazivao en-en-en-i.

Jedna od najzanimljivijh objava vezana uz vježbe ovog tipa iz tog razdoblja: “Vježba NNNI odgođena za sljedeći tjedan zbog iznenadne kiše.”

MI smo bili slobodni posuditi naziv ovog projekta s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije što lakšeg savladavanja posljedica vremenskih nepogoda i prirodnih katastrofa koje se redovno događaju svake godine.

Cilj nam je kroz ovaj program educirati što više djece i mladih u postupcima ponašanja i sigurnosnim radnjama u slučaju pojava  vremenskih nepogoda i prirodnih katastrofa, sa temeljnim postavkama održavanja što bolje samokontrole u slučaju pojave istih te što brže pomoći unesrećenima i ranjenima. Kako je model Civilne zaštite u gradu Zagrebu, ali i u Republici Hrvatskoj u raskoraku sa vremnom i mogućnostima te ne postoji javni model obuke, već ad hoc riješavanje problema tek po pojavi problema( primjer zagrebačkog i petrinjskog potresa, poplava u slivu rijeka Save, Kupe, Korane te ostalih).

Jedan od ciljeva je i edukacija i širenje spoznaje o vremenskim nepogodama po tipu i prirodnih katastrofa i razlici ozljeda i načina postupanja u određenim situacijama, kao bi ljud išto spremnije dočekali iste ukoliko se i kad se pojave. Jer svjedoci smo vremena i svjesni smo da ne postoji pitanje “ako se pojave, već samo spremnsot kad se pojave!”.

Kroz ovaj edukacijsko vježbovni program naučiti ćemo mlade i djecu postupke sigurnog ponašanja u navedenim slućajevima, postupke prve pomoći unesrećenima, pripremu opreme za preživljavanje te korištenje opreme za preživljavanje, načine zadržavanja smirenosti i psološku pripremu isitih u takvim slućajevima, načine provođenja redovnih vježbi u slučaju pojave vremenskih nepogoda i prirodnih katastrofa te obrasce ponašanja koje moraju prenijeti osobama u svojoj okolini u cilju spriječavanja panike koja zapravo, može dovesti do većih problema nego same prirodne pojave i nepogode.