Potres u Zagrebu

Jutros 22. ožujka 2020. u 6.23 sati, u glavnom gradu Republike Hrvatske, ZAGREBU, dogodio se potres jačine 5,7 po Richteru prvi i drugi 5,0 po Rchteru. Epicentar je u Markuševcu i Kašini. Najviše su stradali dijelovi grada prema istoku, Čučerje, Markuševac, Kašina, Medvedski breg, Prepuštovec i hrpa starih zgrada i poznatih građevina te simbola grada i države u samom centru Zagreba. Tako su stradali toranj i krov Zagrebačke katedrale, Zgrada Hrvatskog sabora, Banski dvori – zgrada Vlade RH, većina muzeja, crkvi i stambenih zgrada s početka prošlog stoljeća. Teško je ozljeđena jedna djevojčica od 15 godina kojoj se srušila greda na glavu i liječnici se bore za njezin život. Još je 26 lakše i teže ozljeđenih. Bože pomozi!

Ovo je prvi veliki potres nakon 140 godina na ovom području države kada je potres 6,3 stupnja po Richteru isto tako 1880. godine porušio Zagreb, s epicentrom na području Medvednice. Razorio je brojne zagrebačke zgrade, mnoštvo stanovništva pobjeglo je ili se iselilo u Beč, Graz, Maribor, Celje, Ljubljanu i Trst, dvoje ljudi je poginulo, a 29 ih je teško ozlijeđeno

Dalje pratimo izvještaje Seizmološke službe Hrvatske i voditeljice Službe Ines Ivančić, supruge našeg instruktora Marijana, jer svaki veliki potres prati još niz manjih podrhtavanja tla, sve dok se energija iz tla ne oslobodi do kraja.