Tigrovo oko – Kamp za djecu veterana Tigrova

Održavanje kampa odrađeno je u terminu 03-05.09.2019. godine na Medvednici u okolini planinskog jezera „Tigrovo oko“ u spomen na obuku prvih pripadnika 1. Gbr „ Tigar“ iz 1990. godine s ciljem djecu veterana Tigrova približiti prirodi, naučiti ih vještinama potrebnim za preživljavanje u prirodi te ih upoznati s povješću obuke „Tigrova“ u kojoj su sudjelovai i njihovi očevi.

Sam kamp održavao se u prirodnim uvjetima i okolišu mješane bjelogorične i vazdazelene šuma na visini od 840 m/nmv. Održavan je u različitim vremenskim uvjetima tako da je prvi dan bio kišovit, a ostala dva dana sunčana s promjenjivom temperaturom. Sudionici su bili smješteni u šatorskom smještaju s dozom komocije, prilagođeno dječijem uzrastu (zračni jastuci i vreče za spavanje). Svi sudionici su sudjelovali u kompletnom programu obuke.

Kroz cijeli program obuke djeca su učila o suživotu s prirodom i važnosti prepoznavanja znakova i zvukova prirode u kretanju i borvku u prirodi kako ne bi narušila njezinu ravnotežu i uznemiravala stanovnike šume te ih izazvala na neželjene reakcije (napad divljih životinja). Tijekom boravka na Medvednici i kretanju imali smo susret sa ženkom vepra i tri mladunca te sa dvije srne koje su došle u blizinu našeg tabora.

U posjet su nam došli i djelatnici Parka prirode Medvednica – rangeri te sa zadovoljstvom utvrdili da se sve odvija bez remećenja redovnog stanja u šumi.

Sva djeca sa oduševljenjem su prihvačala sve cjeline obuke sa velikim interesom i iskazale tugu što projekt traje samo tri dana.

Nakon pospremanja tabora počistili smo sav okoliš od smeća koje smo napravili u tri dana boravka uz cilj ekološkog osvješčivanja djece. Mjesto održavanja projekta ostavili smo u nađenom stanju te hodnjom po Bikčevićevoj stazi, jačeg tempa krenuli u spuštanje prema završnoj točki hodnje potok Bliznec-Dolje. Hodnja je trajala 1 sat i 25 minuta. Dužina hodnje 4,7 km. Težina spusta 2.