Kako odabrati nož?

Većina ljudi zamišlja nož za preživljavanje što većim komadom oštrog, skupocjenog čelika, sa šupljom drškom prepunom svega i velikim zupcima na drugoj strani oštrice poput Ramba. Naprotiv, baš takav nož ne treba izabrati. U Školi preživljavanja učimo da postoje 6 vrsti oštrica. Preklopni noževi, noževi sa fiksnom oštricom, mačete, sjekire, multi alati (Letherman) i  oružja sa skrivenom oštricom. Po namjeni noževi se dijele na noževe za kućanstvo, vočarske noževe, električarske noževe, skalpele, lovačke noževe, vojne  noževe, ronilačke noževe, tradicionalne noževe i još puno skupina za različite namjene.

Znači, želiš nož. Ovo je prava i korisna želja. Dobar nož koristan je u različitim situacijama koje su preduge za popis ovdje. Pogotovo, jer sezona pješačenja i piknika dolazi, a nož je alat broj jedan u prirodi.

Ako želite razumjeti kako broj aditiva u čeliku određuje hoće li nož sjeckati nakon bacanja u drvo, onda ste fulali bit. Ovaj članak ima sasvim drugačiji cilj – objasniti kako kupiti nož koji će biti:

  • dobar za rezanje,
  • pomoć u svakodnevnim situacijama,
  • raditi bez posebnih uputstava,
  • biti nabavljen po pristupačnoj cijeni.

To jest, da sami odaberete nož, kvalitetan, uporabljiv, kojeg se ne se ne sramite, i nije šteta ga kupiti.

Koja je svrha kupnje noža

Noževi su podijeljeni prema različitim funkcijama, uključujući i namjene kojima će se koristiti. Na primjer, za lov, ribolov, opstanak u ekstremnim uvjetima ili samo za rezanje mesa. Stoga, kada tražimo nož koji je potreban “općenito”, lako se izgubiti u svojstvima.

Na što ćete se usredotočiti kod odabira univerzalnog pomoćnika? Na klasike.

Ne pokušavajte pronaći nož s tisuću funkcija, nego onaj kod kojeg je kvalitetna oštrica važnija. Na primjer, vadičep ili kliješta neće smetati, ali nisu potrebni tako često.

Nemojte tražiti složeni oblik oštrice ili specijalno oštrenje. I nemojte uzeti nož za život: jedno je kupiti vrhunski majstorski rad, a drugo je kupiti alat za svakodnevne potrebe.

Usput, noževi koji se mogu kupiti u običnoj trgovini bez problema i dokumenata, ne spadaju u  hladno oružje. Ali, bona fide, prodavači prate svaki nož s potvrdom kojom potvrđuje njegovu ekonomsku i kućnu namjenu.

Sklopivo ili fiksno

To je vječno pitanje, ali za svaki dan, možda, bolje sklopivi nož. Barem zato što je lakši za nošenje i ne morate se gnjaviti s futrolom. A u ženskoj torbici sklopivi nož je mnogo prikladnijji od dugog noža u futroli. Osobito se radi o nožu tipa „Švicarac“. Praktičan, sa dosta potrebnih dodataka, praktičan za prikriveno nošenje u džepu ili torbici.

Za prirodu ili ozbiljan rad trebate nož fiksne oštrice, velike oštrine i jakog hrpta (gornje strane oštrice) kako bi mogli i udariti po njemu u slučaju potrebe. Najčešće se tu priliku izabiru outdoor, radni vojni noževi.

Kako odabrati veličinu

Najbolji nož je onaj koji je uvijek s Vama. Ako je kod kuće prekrasan veliki nož, to može biti za Vaše zadovoljstvo. Ali zašto bi to nosili sa sobom?

Zato prilikom odabira noža obratite pažnju na veličinu i težinu noža.

Previše mala oštrica bit će beskorisna (pokušajte rezati 6 centimetarnim nožem kruh), prevelik – neugodno. Duljina noža od 8-9 centimetara je dobra za svakodnevne situacije ili za uporabu u pješačenju te 12-15 cm nož sa fiksnom oštricom.

Težina noža ovisi, prvo, za jednostavnost korištenja: netko voli lagane noževe, netko treba teže. Drugo, ponekad se svaki gram broji. Teški noževi teško se nose pojasom ili u džepu – tkanina se podere.

Kako odabrati čelik

Različiti parametri noža ovise o kvaliteti čelika, počevši od banalne tvrdoće i čvrstoće, a završno s time kako se taj nož treba naoštriti.

Možda ste veliki obožavatelj svega što ublažava i smanjuje stres, pa je čišćenje oružja Vaš hobi. Ako ne, odaberite nehrđajući čelik, tj. čelik s udjelom kroma od najmanje 12% (prokrom). Inače, zajedno s nožem, dobit ćete nepotrebnu naviku da se s njim bavite cijelo vrijeme.

Tvrdoća čelika odabrana je u rasponu od 58 do 60 jedinica prema Rockwellovoj ljestvici (to je poseban sustav za mjerenje tvrdoće). Manje nije preporučeno, jer nož mora izvršavati različite zadatke i biti čvrst. Više je također nepotrebno, jer veća tvrdoća dovodi do veće krhkosti. Čvrsta oštrica može puknuti, a i oštrenje je mnogo teže.

Večina noževa radi se od čelika 440C, koji se koristi za noževe već pola stoljeća. Naravno, tijekom vremena bilo je više naprednih kompozicija na karakteristikama čelika, ali ovdje cijena već odlučuje. Ako je nož potreban za posao, a ne za hvalisanje, tada je 440C savim dobar izbor. Osim toga, proizvođači su do sada to naučili obraditi vrlo dobro, što se ne može reći o svim novim legurama.

Jedno je pravilo – dobar čelik je onaj koji se da dobro naoštriti i zadržava dugo oštrinu.

Ono što nije potrebno gledati kod čelika

Ne treba tražiti dodatne aditive u čeliku, ako niste metalurški stručnjak. Budući da su neki aditivi sadržani u čeliku u desetinama postotaka, standardno, ne utječu ni na što. Stoga birajte pouzdani čelični brend.

Kako odabrati dršku noža

Ruke su sve različite veličine, svatko koristi nož za rad na svoj način, pa je teško zaključiti. Osim ako za isti “jednostavni posao” možemo savjetovati ručku modernih materijala umjesto drva ili kože. Potonji mogu biti nevjerojatno lijepi, ali se brzo troše i zamažu. A suvremeni materijali – stakloplastika, micarta, textolite, kydek, sve vrste guma i drugi – trajni su i vrlo raznoliki.

Ako naručujete nož preko Interneta, provjerite je li ručka ima anatomski oblik s hvatom u prstima. U suprotnom, bolje je držati nož u rukama i vidjeti je li Vam to prikladno za držanje i rad.

Kako odabrati mehanizam

Ako ste zainteresirani za sklopivi nož, postavlja se pitanje odabira mehanizma.

Ukratko o glavnim karakteristikama: kad otvorite nož treba biti prikladan za rad, a kad zatvarate – da ne bi ostali bez prstiju.

Pogledajmo koje se vrste kočnica mogu naći na tržištu.

Liner Lock – najčešći, te je najstariji. U radnom položaju, opruga drži petu noža. Da biste zatvorili nož, morate pritisnuti kočnicu, što je ponekad nezgodno učiniti s lijevom rukom. Ova vrsta kočnice ima mnoge varijante i modifikacije koje su izrasle iz klasičnih modela.

Axis Lock je praktičan sustav za ljevake i dešnjake. Kako se lopatica fiksatora u radnom položaju proteže na kočnicu, ona se mora pomaknuti da zatvori ili otvori nož. Osim toga, ovaj dizajn štiti nož od neplaniranog preklapanja

Back Lock je složena kočnica u kojoj je oštrica učvršćena zbog interakcije poluge i utora na peti noža. Ovom vrstom zaključavanja važno je točno prilagoditi detalje i prisutnost dodatne izbočine preko stražnjeg ustava tako da se nož ne preklopi sam od sebe.

Compress Lock je relativno nova tehnologija koja izgleda kao Liner Lock izvana, ali u stvarnosti to je pouzdaniji mehanizam koji je pogodan za korištenje b ilo kojom rukom.

Koliko treba platiti za dobar nož

Dobar nož neće koštati par kuna, ali ne morate trošiti novac za konvencionalni alat. Usredotočite se na raspon od 500,00 do 1.000 kuna. Sve što je skuplje – to su posebni noževi, pri izboru kojih su njihove vlastite kvalitete, ali često puta i brendovi, odrednice cijene, kao i mnogo drugih slučajeva u životu. Postoje ekstremno skupi i kvalitetni noževi sa potpisom (doslovce) kao što je Chris Reeves knife,

Zaključak

Kod nabavke noža, naša Škola svakako bi Vam preporučila da u prirodu uvijek nosite bar 5 oštrica:

  • oštricu liječnikog skalpela u Survival kitu (ili priboru za prvu pomoč),
  • nož sa fiksnom oštricom za pasom (lovački ili borbeni/vojni nož)
  • preklopni nož u džepu (rasklopni borbeni ili „švicarac“)
  • mačetu ili kukri na rancu
  • sjekiricu

Preklopni nož velike oštrine i podebljeg hrbta, a bi bilo bilo dobro kako smo gore već spomenuli da ima kočnicu kako se ne bi sam sklopio dok ga koristimo. Ne bi trebao imati oštricu dužu od 8-9 cm, jer sve veće od toga može smetati u džepu.

Fiksni nož trebao bi biti vrlo oštar, od kvalitetnog čelika sa full tang drškom. Pospremljen u čvrstu futroluod kže ili kydexa, kako ne bi došlo do ispadanja noža iz futrole, ali i da se spriječi mogućnost ozljede prilikom eventualnog pada, te kvalitetnom drškom koja neće iskliznuti iz ruke prilikom baratanja nožem. Dužina oštrice ovog noža ne bi trebala biti veća od 12-15 cm,sa hrbtom noža bar 4 mm. Obavezno mora imati križnicu – štitnik za ruku između oštrice i ručke.

Mačeta bi bilo dobro da je dužine 40-50 cm. Osobno preferiramo mačetu Kukri oblika, zbog težišta na prednjem dijelu, te s takvim sječivom puno lakše odsjećemo granu ili tanje drvo koje nam smeta ili nam treba za izradu zaklona i kao gorivo za vatru. Mačeta isto tako mora biti u kvalitetnoj futroli, pričvrščena na vanjsku stranu ruksaka da je možemo lako dohvatiti po potrebi, prilikom kretanja.

Sjekirica bi prije svega trebala biti teži sjekući alat koji nam koristi prilikom izrade zaklona ili za sječu drva za ogrijev. Najpraktičnije  su sjekire kraće drške te tipa tomahawk. Sječivo sjekire svakako prije svakog odlaska u prirodu naoštriti ili provjeriti oštrinu. Isto tako sjekirica bi mogla koristiti i za potrebe samooobrane, nikako za bacanje!!!

Preporuke za vrste sječiva u preživljavanju:

Fiksni – Bahco, Morakniv, Cold steel SRK, Cold steel Recon Tanto, Falkniven A1, KA Bar, SOG, Fulcrum Ratio, ESEE Model 5, Buck Buckmaster, Böcker Apllegate-Fairbairn, Gerber BG, Gerber LMF II i još neki koje sigurno nismo spomenuli, ali nikako jeftine verzije noževa koje možete naći na placu ili kod kineza.

Preklopni – „Švicarac“, Cold steel, Benchmade, Spyderco,  SOG, Gerber BG, USMC, Ganzo, M-Tech USA

Mačeta – Cold steel, Fox, Ontario, Hanwei, M-Tech USA, Tramontina – Brazil

Sjekirica – Fiskars, Cold steel, SOG, M