S.E.R.E. obuka i instruktori

U Oružanim snagama Republike Hrvatske vrši se po uzoru na američki obučni program preživljavanja i izvlačenja (Survival, Evasion, Resistance, EscapeS.E.R.E.)u slučaju zarobljavanja iza neprijateljskih linija, koji se radi prema američkom priručniku FM 21-76. Cilj obuke ovisi o razini obuke koju polaznik pohađa. Polaznik mora razumjeti, naučiti i uvježbati tehnike i procedure preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja.

Polaznik će završetkom:

– S.E.R.E. razine A – polaznici moraju biti teoretski upoznati s tehnikama preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja (ADL tečaj);

– S.E.R.E. razine B polaznici moraju razumjeti procedure i poznavati praktične tehnike i vještine preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja;

– S.E.R.E. razine C moraju znati procedure i biti sposobni primijeniti tehnike i vještine preživljavanja,izbjegavanja, otpora i izvlačenja.

POŽELJNA STRUKTURA POLAZNIKA:

S.E.R.E. razina B: Pripadnici OSRH planirani za dužnosti umjerenog rizika od izolacije i zarobljavanja.

Minimalno / maksimalno polaznika: 12 / 20

S.E.R.E. razina C: Pripadnici OSRH planirani za dužnosti visokog rizika od izolacije i zarobljavanja: pripadnici specijalnih snaga, postrojbi za dubinsko izviđanje i vojni letači.

Minimalno / maksimalno polaznika: 6 / 10.

Za razliku od Hrvatske vojske američka vojska ima podjelu na Army (kopnenu vojsku), Navy (mornaricu) i Air Force (zrakoplovstvo), dok Army ima podjelu kao i naša vojska na specijalne snage i pilote.

Tehnike SERE obično se, ali pogrešno, smatra da su osmišljene po uzoru na kinesko „ispiranje mozga“ prakticirano na američkim ratnim zarobljenicima tijekom Korejskog rata, kako bi se izvukla lažna priznanja.

Zapravo, većina tehnika S.E.R.E. modelirana je nakon 1950-ih i ranih 1960-ih kroz CIA-in način ispitivanja i prakse psihološkog ratovanja. Fizičke i psihološke metode CIA-e izvorno su kodificirane u priručniku za ispitivanje kontraobavještajnih podataka kod Kubanaca objavljenom 1963. godine i u CIA-nim priručnicima za obuku mučenja za latinoameričke režime objavljenim u 1970-im i 1980-ima, a korišteni su tijekom hladnog rata, CIA-inog programa Phoenix u Vijetnamu i čileanske obavještajne organizacije DINA u operaciji Condor u Južnoj Americi. Drugi primarni izvor S.E.R.E. tehnika bili su CIA-in “eksperimenti kontrole uma” iz 1960-ih, koristeći uskraćivanje sna, lijekove, električni udar, izolaciju i produženu senzornu uskraćenost.

Neke manje fizički štetne CIA metode, izvedene iz onoga što se u to vrijeme nazivalo “obrambeno ponašanje u ponašanju”, smanjene su i oplemenjene kao tehnike obuke za S.E.R.E. program.