KORONA VIRUS U HRVATSKOJ

Od prosinca slušamo o opasnoj bolesti koja se pojavila Kini. Sve nam se činilo tako daleko i tako strano, međutim postajemo svjesni da se ta opaka bolest širi svijetom poput KUGE u 14. stoljeću te ne štedi niti jedan narod. Tako je došla i u Hrvtasku.

Za sada je ovdje u malim razmjerima međutim kako vidimo poučeni Kinom potrebno je poduzeti niz zaštitinih mjera  te samo zastitnih mjera, jer lijeka ili cijepiva za ovu virusnu bolest NEMA. Njezin stručni naziv je COVID 19 Za sve upute o pojavi liječenju i spriječavanju virusa Korone 20.02.2020. organiziran je STOŽER CIVILNE ZAŠTITE RH. Stožer na državnoj razini čine Civilna zaštita RH, MUP RH, Ministarstvo zdravstva RH, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Infektološka klinika “Fran Mihaljević” te mnogi drugi u suradnji sa Stožerom kao i Hrvatska vojska, Ministarstvo gospodarstva, Ured za hitna stanja grada Zagreba te ostali. Potrebno je svakodnevno slušati upute Stožera.

Kako nema lijeka bitna je prevencija: redovno (i više nego redovno) pranje ruku, dezinfekcija sredstvima, nošenje zaštitne kirurških sličnih maski za zaštitu dišnih puteva, dezinfekcija obuće pri ulasku u stan, nošenje zaštitnih rukavica, izbjegavanje rukovanja, grljenja i poljubaca.