Škola preživljavanja za klince

 • Škola preživljavanja u prirodi Agram razvijena je kroz posebnu ideju školovanja djece u skladu sa prirodnim zakonima. Osnovni cilj je vratiti djecu prirodi i prirodu djeci, maknuti djecu od međusobnog otuđenja te od elektroničkih naprava i gadgeta modernog vremena. Smanjiti njihov boravak na računalima, mobitelima, tabletima i sličnim uređajima koji nas otuđuju jedne od drugih. Ujedno stvoriti samopouzdanje kod djece interaktivnim radom i zajedničkim školovanjem, socijalizirati ih i naučiti ih direktnoj komunikaciji, zajedničkom radu i suradnji, povjerenju i oslanjanju jednih na druge tijekom rada.

Kroz 21 mjesec školovanja obrađuje se 21 NASTAVNA CJELINA, gdje klinci nakon svake obrađene cjeline odlaze na terensku nastavu u prirodu te izvršavaju zabavne praktične testove i nadmetanja kroz koje pokazuju razinu usvojenog znanja i vještina. Nakon pozitivnog prolaska dobijaju ocjenu te oznaku prolaznosti određene vještine i nastavne cjeline. Nakon uspješno položenih svih 21 cijeline (predmeta) svaki polaznik diplomira na posebnoj svečanosti dobija diplomu, značku završenog polaznika i zelenu beretku kao oznake da su uspješno savladali Školu preživljavanja u prirodi. Nastava se odvija tako da se kroz mjesec, dva puta tjedno održavaju predavanja o određenoj temi ili nastavnoj cijelini, a jednom tjedno održava se trening s ciljem održavanja fizičke kondicije potrebne za napore odlaska u prirodu :).

Tijekom pohađanja Škole preživljavanja u prirodi djeca uče kontrolirati sebe i svoj organizam u nepredviđenim situacijama, poboljšavati svoje kognitivne sposobnosti i razvijati osjećaj za snalaženje. Kroz primjenu naučenih zanimljivih vještina preživljavanja; paljenja i održavanja vatre, sakupljanja vode, prepoznavanja samoniklog jestivog bilja, izrade skloništa i priručnog alata, vezanja čvorova, orijentacije, ribolova i izrade zamki, prve pomoći kod ozljeda, pripreme jela te kroz igru, zabavu i smijeh, dijete će razviti:

 • društvene vještine,
 • stvaranje radnih navika,
 • stjecanje samoopuzdanja,
 • razvijaju snalaženje u prostoru,
 • razvijaju kognitivne sposobnosti,
 • razvijaju nužne motoričke sposobnosti i znanja,
 • uče o važnosti vršnjačke suradnje u postizanju cilja
 • shvaćaju da je disciplina i ustrajnost preduvjet uspjeha
 • ovladavaju objektima (hvatanje, bacanje, udaranje…)
 • savladavaju otpore (dizanje, spuštanje, guranje, povlačenje…)
 • savladavaju prepreke (zaobilaženje, preskakanje, provlačenje…)

U našoj Školi preživljavanja u prirodi Agram lekcije i grupe su prilagođene svakoj dobi i spretnosti. Djeca počinju raditi na predavanjima kroz igru uz osnovne uzorke i forme rada dok će na trenizima za sticanje fizičke pripremljenosti razviti temeljne vještine koje će povećati fizičku koordinaciju, fleksibilnost, ravnotežu te mentalnu usredotočenost i koncentraciju. Ovakva vrsta rada sa školovanim, stručnim i licenciranim instruktorima povećava sposobnosti i samosvijest te uči i kvalitetnom izbjegavanju sukoba.

Naša Škola ističe moralni razvoj kao vrijednost. Djeca uče poštivati sebe i druge, koncentraciju, samokontrolu i samodisciplinu. Samodisciplina koja se razvija kao rezultat učenja vještina preživljavanja se obično prenosi na druga područja djetetova života. Školske ocjene dijete će često poboljšati sposobnošću da se usredotoči na ciljeve i radi na ostvarenju. Samodisciplina i samokontrola koju naša Škola razvija može pružiti vašem djetetu i razmišljanje potrebno da se odupre negativnom utjecaju.

Upisi u školsku godinu 2023/24.

1) Nastava se odvija kroz 21 nastavu cjelinu (nastavni predmet)

2) plaća se mjesečna članarina u koju su uključena predavanja i terenska nastava u okolici Zagreba te korištenje sve opreme potrebne za održavanje nastave

3) pri upisu se plaća upisnina koja uključuje sve nastavne materijale i majicu Škole

4) planirano održavanje nastave je ponedjeljak i petak od 19.00 do 20.00 sati

5) za mjesto održavanja nastave predviđamo prostore Mjesnog odbora Cvjetno naselje, Aleja Vlade Antolića 2

6) u slučaju većeg broja prijave djece otvoriti ćemo i termine utorkom i četvrtkom od 18.00-19.00 sati u prostorima Mjesnog odbora Peščenica, Njegoševa 10.

7) mjesta terenske nastave se nalaze po cijeloj Hrvatskoj, s ciljem da djeca kroz nastavu upoznaju i cijelu Republiku Hrvatsku s njezinim prirodnim ljepotama.